2017. július 5., szerda

Meggyes-csokis túrótorta sütés nélkül




A meggyes sütik kétségen kívül uralják nálam a terepet. Biztos, hogy versenyelőnyt jelent a három termő meggyfa a kertben az őszibarackokkal szemben, és ráadásul a kert másik részében további 20 csemete vár felnövésre. A mostani tortánál szempont volt, hogy 
-nem kelljen a sütőt bekapcsolni, tehát kekszes,
-még egy jó nagy zacskó meggy van a fagyasztóban, és mindjárt beérik az újabb adag is,
-ne legyen csokis! 
-csokis legyen!
Noémi ugyanis nem szereti a meggyet, általában a gyümölcsös süteményeket csokoládéval. Így született meg ez a felemás díszítés, de hát úgyis divat az asszimetria a tortáknál. Ez a legjobb túrókrémem eddig, bátran ajánlom bárkinek. 
 Hozzávalók:
-alap:
20 dkg háztartási keksz
15 dkg margarin
10 dkg csokitörmelék
-túrókrém:
1 kg házi túró (vagy bolti)
20 dkg porcukor
2 dl tejszín 
1 evőkanál cukor
1 csomag zselatinpor
30 dkg magozott, fagyasztott meggy
díszítés:
tejszínhab
friss meggyszemek
csokilapocskák, citromfű levelek

 Elkészítés:
A kekszet nylonzacskóba tesszük, és húsklopfolóval apróra törjük, majd összedolgozzuk a margarinnal. A tortaforma alját beburkoljuk folpack-kal, rákapcsoljuk az oldalát, és belenyomkodjuk a kekszet. A felére szórjuk a csokit. A túrót 1 dl tejszínnel botmixer segítségével krémesítjük, majd a zselatint elkeverjük a cukorral, a másik dl tejszínnel, és forrásig hevítjük. Hozzáadjuk a túróhoz. Valószínűleg ugyanolyan hatást érek el, ha mindkét dl tejszínt hozzáadom a zseletinhoz, és utána pürésítem. 2/3-ába elkeverjük a meggyet, a kekszes alapra kenjük, majd a sima túrókrémmel befedjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, de kevesebb idő is elég. Utána kiemeljük a formából, rátesszük a tálcára, és óvatosan kihúzzuk alóla a folpack-ot. (Ha valakinek van jobb ötlete ahhoz, hogy ne kelljen a kekszeshez a tortaforma alját is tálalni, kérem írjon megjegyzést.)
Majd úgy döntünk, hogy inkább kenünk rá tejszínhabot, hogy szép egyenletes legyen a felszíne. Úgyhogy kár volt külön választani a túrót. Nem baj, a jó papné is holtig tanul. 
Díszítjük.
Először a nem csokis részt vágtam fel a fotózáshoz, másnap készítettem még néhány felvételt a csokisról. Addigra már nem sok maradt a tortából.:)








Bibliás elmélkedés:
Annyit gondolkodom mostanában, hogy miért írunk blogot? Önkifejezés? Belső késztetés arra, hogy segítsünk másoknak?  Elismerő szavak utáni sóvárgás? Jólesik a dícséret?  Pénzkereseti lehetőség? Sokféle indíték lehet. Úgy érzem, hogy a Matyó Múzeumban megértettem valamit. A matyók nagyon szegények voltak. Kevés földön tudtak csak gazdálkodni, ezért napszámba mentek, vagy zsellérek voltak. Belső világuk azonban nagyon gazdag volt, ezt akarták megmutatni a világnak, amikor kihímezték, megfestették a környezetükben található tárgyakat. Kidíszíteni, széppé tenni, gyönyörködtetni!
Kicsit túlzásba is vitték, mert az lett a jelszavuk, hogy "Hadd korogjon, csak ragyogjon!" Tehát nem baj, ha nincs mit enni, csak legyenek flitterek a ruhákon. Be is tiltották a ragyogókat egy idő után. Kép innen.
Mértéket tartva Istennek is tetszik a díszítés. Nem véletlenül alakult ilyen sokszínűvé, változatos formájúvá az élővilág. Én úgy jutottam istenhitre, hogy kizártam az evolúciót mint lehetőséget, mert olyan gazdag az élővilág, hogy nem alakulhatott ki a környezethez való alkalmazkodás hatására, mert akkor nem lenne ennyi féle élőlény egy helyen. Ki se jöttünk volna a vízből, hiszen az évmilliárdok is másodpercekből állnak. Kijön az élőlény a vízből, de nem tud megélni, vissza is megy azonnal. Vagy elpusztul, és a szárazföldi élővilág elmarad. Isten kellett, hogy gazdag képzeletéből kigondolja és megteremtse ezt a sokszínűséget.
A jeruzsálemi templom, előtte a Szent Sátor  vagy a papok ruhája gyönyörű. A papok dolga volt az, hogy bemutatták az áldozatot a nép bűneiért. A Bibliában részletes leírás található arról, hogy milyen anyagből, milyen színekkel és hogyan készüljenek el a ruháik. Isteni elhívás alapján választották ki a szabómestereket. 



Jézus halála után megváltozott a templom szerepe. "Jézus az Isten báránya, aki elveszi a világ bűneit."(János 1.29) Így Ő a papok helyébe lépett.

A kép innen való.
Nos, én többek között azért írok blogot, hogy ezt elmondjam: Isten szeret bennünket, és Jézus érdeméért vár minket a mennyben.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyesen megoldottad :-) És milyen szép, dekoratív lett így a díszítése! És az is jó benne, hogy nem kellett a sütőt begyújtanod :-) No meg persze nagyon finom is lehetett!

    VálaszTörlés
  2. Meggyes édességet én is nagyon szeretem. Nagyon guszta ez a tortád. Köszönet a lelki táplálásért is!

    VálaszTörlés
  3. Aranyosak vagytok.Köszönöm.

    VálaszTörlés