2017. november 20., hétfő

Májgaluska könnyedén

Hozzávalók:
30 dkg csirkemáj
1 tojás
só, bors, majoránna
1-2 evőkanál liszt
1 evőkanál vágott petrezselyem
2 szelet száraz kenyér
Elkészítés:
A kenyeret vízbe áztatjuk, és kifacsarjuk. Csak a belét használjuk fel. A májat egy magas falú edénybe tesszük, és botmixerrel pépesítjük, majd a többi hozzávalót is elkeverjük benne. Csirkelevest vagy zöldséglevest főzünk, és evőkanállal beleszaggatjuk a forró levesbe a májgaluskákat. 





Bibliás elmélkedés:
A májnak öröm kell! - vallják csángó asszonyok. Vagyis: az örömteli élet jót tesz a máj egészségének. A májjal kapcsolatban mégis negatív kifejezések jutnak az eszembe: rosszmájú, hízik a mája (kárörvendő). A máj a méregtelenítés szerve. Ha nem dolgozik jól, akkor a méreganyagok bent maradnak, és pusztítanak. Ha sok a stressz, a negatív érzés, akkor a májat pusztítják ezek az indulatok. Minden mindennel összefügg. Nem véletlen, hogy a népi megfigyelés egyes szervekhez érzelmeket társít. A szívhez a szeretetet, az epéhez a keserűséget, csalódást. A máj a düh és a kritika székhelye. Az önsajnálat, a mások kritizálása, vagy a folyamatos stresszes életmód, ha engem bántanak, vagy túlhajtom magam, felemészti az egészségemet. Pedig a májnak öröm kell, de honnan származik az öröm, ha mindig csak keserűségek érnek, ha senki és semmi nem  működik megfelelően? 
Pont ezt a látást kell megváltoztatnom MAGAMBAN, hogy visszatérjen az öröm.
Pinterestről
Isten jobban tudja, hogy mi jó nekem. Amit akadálynak látok, az lehet egy lépcső is, amire fel kell lépnem, hogy tovább haladjak.
Hogy a főzős témánál maradjak:
Olvastam egy kutatásról, miszerint a kubai emberek egészségesebbek, mint az amerikaiak. Pedig szegénységük miatt nem tudják megvenni a legjobb ételeket. Viszont csipszre, kólára sem telt gyermekkorukban, és őket szoptatták, míg az amerikai babák jelentős részét egy időben egyáltalán nem, olyan jól működött a tápszergyári propaganda. Az anyatej pedig hosszú távú védelmet biztosított a számukra. A szegénység nem akadály volt, hanem lépcső, védelem. 
Így van ez más területeken is. Ha elfogadom, hogy Isten teremtett engem, mert meg akarta osztani a szeretetét, akkor egy nehézség láttán kíváncsian figyelem, hogy vajon Isten mi jót hoz ki belőle. Így változik a gondolkodásmódom a szüntelen elégedetlenségből a hálaadásba, amely megtermi az örömöt. 
"...akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál."(Rómabeliekhez írt levél 8.28)
Egy hosszabb igehirdetés erről: Minden javukra van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése